Forum, forum ogólnotematyczne, forum młodzieżowe Strona Główna
 Grupy   Szukaj   Użytkownicy   Regulamin   -Rejestracja-   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Zgłaszanie postów  •  Galeria mistrzów  •  Kontakt  •  Pomoc  •  Statystyki  •  Kasuj ostrzeżenie  •  Czat forum4you.pl  •  Pozdrowienia
Linki sponsorowane

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ostatnia wieczerza
Autor Wiadomość
maxx 

Wysłany: 2008-03-19, 22:06   Ostatnia wieczerza

OSTATNIA WIECZERZA

Ostania wieczerza. Przez wielu chrześcijan uważana za pierwszą w historii chrześcijaństwa mszę, w której brali udział apostołowie i sam Jezus - można więc stwierdzić, że podczas wieczerzy brali udział sami mężczyźni.

A jednak, wielki człowiek renesansu, pomyślał inaczej. Leonardo Da Vinci, słynny malarz (między innymi) zinterpretował wieczerzę trochę inaczej.

Może najpierw pokażę jego obraz:

http://www.gnosis.art.pl/...rza_1495-97.JPG

Spójrzmy na lewo od Jezusa - jest spora odległość między nim a... a kobietą!
Widzimy, że tam siedzi kobieta.

Dlaczego jest zachowana odległość między Jezusem a tą kobietą? Najprawdobodobniej, żeby żaden z apostołów nie miał podejrzeń co do związku tej kobiety z Jezusem... czemu to mówię? Ponieważ istnieją teorie na temat związku między Jezusem a Marią Magdaleną.

Kto jest tą kobietą?
Jak wcześniej wspomniałem, Maria Magdalena... jest to najmocniejsze przypuszczenie co do tej kobiety. Resztę przypuszczeń pozostawię wam...

DYSKUTUJMY!!!

Zmniejszyłem troszeczkę zdjęcie //Burnago

Piszę poprawnie po polsku
Ostatnio zmieniony przez Woocash 2008-03-19, 22:15, w całości zmieniany 1 raz  

Woocash 
Administrator

Wysłany: 2008-03-19, 22:36   

A więc po wnikliwej analizie doszedłem do dwóch wniosków. :D Pierwszy z nich to to, że tą kobietą jest Maria Magdalena. Podobno istniały kiedyś ewangelie innych apostołów a treść ich "znacznie odbiegała" od przyjętej "normy" religijnej, dlatego zostały zniszczone. Ale zaznaczam, że PODOBNO bo raz mi coś przeleciało koło uszu, poza tym nie zagłębiałem się w tą sprawę. W tych innych ewangeliach podobno było napisane, że Jezusa z M. Magdaleną łączyły bliższe "stosunki". Może dlatego wzięła się na tym obrazie kobieta - może była tam dla towarzystwa...

Drugie wyjście to: kucharka :D przecież sami - "zapracowani" ludzie nie urządziliby sobie uczty. Może akurat podawała do stołu.... 8)

Aha i jeszcze trzecie wyjście: jeden z apostołów może akurat nie miał brody i miał długie włosy... przecież ludzie w tamtych czasach nie chodzili do fryzjera. :)

Czwarte: "krzywa" myśl malarza.

Temat świetny. :D

maxx 

Wysłany: 2008-03-19, 22:42   

Pierwsze wyjście, Magda Magdalena - myślę, że to jest najpewniejsze ^^

Drugie - kucharka. Doczytałem się gdzieś, że to Piotr wypiekał chleb, a wino przyniósł Jan.

Trzecie... wyraźnie na obrazie widać zarysy piersi - jak u kobiety ^^

No i ostatnie - myślę, że taka osobowość jak Leonardo Da Vinci nie miał powodów do "krzywienia" :D

Kocisz

Wysłany: 2008-03-21, 09:12   

Obraz jest niewyrazny wiec nie moge do konca stwierdzic, ale czy to prawda ze za Jezusem była ręka z nożem?

maxx 

Wysłany: 2008-03-21, 11:31   

Nie było i nie ma zadnego noza. Chodzi tu o tą kobietę :))

Majkus 

Wysłany: 2008-06-22, 00:55   

a mi sie cos kojarzy ze w którejś ewangeli bylo napisane ze na ostatniej wieczerzy byli uczniowie i Maryja, matka Jezusa... ale moze pomyliłam posiłki;p?

Odpowiedz do tematu