Wysłany: 2008-03-19, 22:06 Ostatnia wieczerza
OSTATNIA WIECZERZA
Ostania wieczerza. Przez wielu chrześcijan uważana za pierwszą w historii chrześcijaństwa mszę, w której brali udział apostołowie i sam Jezus - można więc stwierdzić, że podczas wieczerzy brali udział sami mężczyźni.
A jednak, wielki człowiek renesansu, pomyślał inaczej. Leonardo Da Vinci, słynny malarz (między innymi) zinterpretował wieczerzę trochę inaczej.
Spójrzmy na lewo od Jezusa - jest spora odległość między nim a... a kobietą!
Widzimy, że tam siedzi kobieta.
Dlaczego jest zachowana odległość między Jezusem a tą kobietą? Najprawdobodobniej, żeby żaden z apostołów nie miał podejrzeń co do związku tej kobiety z Jezusem... czemu to mówię? Ponieważ istnieją teorie na temat związku między Jezusem a Marią Magdaleną.
Kto jest tą kobietą?
Jak wcześniej wspomniałem, Maria Magdalena... jest to najmocniejsze przypuszczenie co do tej kobiety. Resztę przypuszczeń pozostawię wam...
DYSKUTUJMY!!!
Zmniejszyłem troszeczkę zdjęcie //Burnago
_________________ Best must be able to lose. Because to win, and to lose it no difference.
A więc po wnikliwej analizie doszedłem do dwóch wniosków. :D Pierwszy z nich to to, że tą kobietą jest Maria Magdalena. Podobno istniały kiedyś ewangelie innych apostołów a treść ich "znacznie odbiegała" od przyjętej "normy" religijnej, dlatego zostały zniszczone. Ale zaznaczam, że PODOBNO bo raz mi coś przeleciało koło uszu, poza tym nie zagłębiałem się w tą sprawę. W tych innych ewangeliach podobno było napisane, że Jezusa z M. Magdaleną łączyły bliższe "stosunki". Może dlatego wzięła się na tym obrazie kobieta - może była tam dla towarzystwa...
Drugie wyjście to: kucharka :D przecież sami - "zapracowani" ludzie nie urządziliby sobie uczty. Może akurat podawała do stołu.... 8)
Aha i jeszcze trzecie wyjście: jeden z apostołów może akurat nie miał brody i miał długie włosy... przecież ludzie w tamtych czasach nie chodzili do fryzjera. :)
Czwarte: "krzywa" myśl malarza.
Temat świetny. :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum